Elsőre egyszerűnek tűnik a kérdés, hisz egy orvosi alapokon nyugvó mozgásformáról beszélünk. Fájdalom mentes életet, rugalmasabb izomzatot, hajlékonyságot.

Az én történetem nem egyedi, szerintem sokan járunk hasonló cipőben. Egyik reggel arra ébredtem, hogy nem tudok felkelni az ágyból, kiderült gerincsérvem van. Az idegsebészeten két verzió volt: vágnak, vagy együtt élek vele. Javaslatuk a gyógyulásra, a test karbantartására (ami működik is) persze nincs… Ekkor kezdtem el olyan mozgásformákat keresni, amik alkalmasak a gerinc melletti izomzat megerősítésére.

A sport mindig az életem része volt, de olyan, mint a funkcionális jóga, ami a teljes testemet, minden porcikámat átmozgatná és erősítené, nyújtaná egyszerre, nem volt. 3 éve találkoztam ezzel a mozgásformával és azóta nélkülözhetetlen része az életemnek.  Azóta az sok változás volt és van és biztos lesz is körülöttem, de minden területen segítségemre van az, amit kapok a jógától. Költözködésnél, a gyerekek emelgetésénél, a munkahelyemen a tetőre mászásnál, a kertészkedésnél és sorolhatnám még, hisz nap, mint nap érzem.

Szerintem, ha csak ezt kaptam volna már az is szuper lenne, de közel nincs még vége annak a sornak, amit a funkcionális jóga adott nekem. Adott egy edzőt és egy barátot, akihez mindig lehet fordulni, és aki mindig segítségemre van. Adott egy csapatot, egy második családot, akik törődnek egymással segítik egymást és együtt gyógyulnak testileg, lelkileg a jóga által. Végezetül pedig adott egy teljesebb, boldogabb életet.

Így a mondókám végén talán már világos, hogy miért nem olyan egyszerű a felelet erre a rövidke kérdésre, de ettől olyan jó, az élet funkcionális jógával. ❤️

Lilla

Miért is a spinning a kedvenc sportom?

Minap azt kérdezték tőlem, hogy miért is a spinning a kedvenc sportom. Nehéz ezt megmagyarázni. Mondhatni biciklivel a hátamon születtem. Mindig is imádtam tekerni, mindig kacérkodtam a gondolattal, hogy kipróbáljam a spinninget. Amikor először lehetőségem adódott ezt a sportot kipróbálni, majd meghaltam, de mégis abban a pillanatban tudtam, hogy megtaláltam azt a sportot, ami maradéktalanul boldoggá tesz akkor is, ha másnap mindenem fáj. Amikor vége az edzésnek egyfajta eufórikus érzés kerít hatalmába, amit nem lehet elmagyarázni, azt átélni kell. Azt sajnálom, hogy nem előbb kezdtem el.
Ez az Én életem sportja.

D. Anita

Közel másfél éve életem része a funkcionális jóga

Hogy mit adott? Többek közt tartást, kitartást! Tartást a gerincemnek, hogy bármilyen helyzetben emelt fővel egyenes háttal kiálljak a fontos dolgokért, hogy bármilyen helyzetből (ászanából) felálljak és folytassam tovább, kitartsak az egészségemért és megannyi más dologért, hogy fizikailag, szellemileg, lelkileg egész legyek egy választott családban, amit hamar megszerettem. Olyan energiák ötvöződnek nálunk amiből egy hosszú, egészséges életre meríthetek, kortalanul. Fizioterapeutaként mi is lenne fontosabb számomra a kontrollált, tudatos mozgásnál. Úgy gondolom a legjobb helyen vagyok ahhoz, hogy ezt a legmegfelelőbben végezzem. A sport mindig az életem része volt, sokféle edzésmódot kipróbáltam már. Hozzám legközelebb a legfőképp mély izmokat megmozgató formái tetszettek. Próbálkoztam a jóga különféleképp nevezett ágaival, amiben nem igazán volt kihívás. Mozogtunk, de miért? Mert az oktató, vagy a tibeti nagykönyv azt mondta? Hmm… mozgásterapeutaként részemről ez a válasz nem kielégítő, mire bevonzott a Harmóniaház funkcionális jógája, ahol pontosan átlátom mit miért csinálunk, hogyan nyújtunk megrövidült izmokat, hogyan erősítünk petyhüdt izomcsoportokat, megfelelő sorrendben. Ritka az ilyen pontosan felépített, kortalan torna. Tisztán tapasztalható az orvosi háttér. Rohamos a fejlődés, ha folyamatosan gyakorlom, minden órával egy kicsit jobb lehetek önmagamnál. Bár már gyerekkortól odafigyelnének az európai emberek a tudatos mozgásfejlesztésre. A funkcionális jóga testtudatot ad! A mindennapjaim részévé válik akaratlanul is. Mikor a legfelső polcról kell levennem valamit, már megy, mert megfelelően nyújtok, vagy amikor kertészkedek észre se veszem, de csípőhorpasz izom nyújtásban csinálom, így esik jól. Megtanultam megfelelően lélegezni, amivel megannyi egészségügyi problémát kiküszöbölhetek. Kaptam egy fantasztikus edzőt akinek rendkívül pontos szeme van a testtartás javításához, aki nemcsak jógaórán, hanem azon kívül is az életem meghatározó része lett. Ritka az a tréner, aki nemcsak a mozgást figyeli, de a lelki egyensúlyom is simogatja, ilyen ő. A funkcionális jóga energiát ad, amiből az életem minden részén táplálkozhatok. Köszönöm, Erika ♥️

Viktória

Mert: annyira jó a mozgás világa!

Lelj ránk a Facebook-on is!