Na, ez az, amit soha, de soha nem gondoltam volna. Mármint, hogy Varsó a kedvenceim egyike lesz. Sőt, nagy valószínűséggel furán néztem volna bárkire, aki rajongva mesél a városról. Zakopane vagy Szczyrk az oké. Na de Varsó!

De ahogy Frei Tamás is mondotta volt: „a széles látókör mindenkinek jár”! Nos, ennek okán bizony bakancslistás szereplő lett a lengyel főváros.  És milyen jó, hogy az lett.  Azt azért meg kell jegyeznem, hogy a döntésben nagyban segített azaz utazási közösség, amellyel már évek óta utazom – és ez már mindig így is lesz -, hiszen olyan szenzációs programokkal megspékelt 4 napot kínáltak tálcán, elképesztően kedvező áron, hogy olthatatlan vágyat éreztem, hogy izgalmas kalandjátékok során fedezzem fel a város csodáit.

Repülőnk a gyönyörűen felújított Chopin reptéren landolt. A privát taxink egészen az 5 csillagos Sheraton Warsaw bejáratáig szállított. Út közben azon gondolkodtam, milyen nagy csoda, hogy ez a város régi pompájában tudott újjáéledni. Hogy a háború után teljes volt az egyetértés az újjáépítéséről. Nagy műgonddal, tervek és fényképek alapján, a lakosság aktív közreműködésével rekonstruálták az óvárost. A világon egyedülálló, hogy Varsó 1980-ban újraépített városként került fel az UNESCO világörökségének listájára.

Kalandjátékokon innen és túl

A nagy kaland a második napra esett. Speciális, csak nekünk készített térképpel a kezünkben indult neki a hat fős magyar, lengyel-kínai, kínai vegyes csapatunk Varsó felfedezésének. Izgalmas feladatok sokasága várt ránk. Fotókat kellett készítenünk nevezetes épületekről, már ha megtaláltuk. A tér kellős közepén lengyel rabtáncot tanultunk, amelyet ma már szalagavatón táncolnak, és azon nyomban be is mutattuk a Kínából elszármazott lengyel tánctanárunknak. Egy tiltott szerencsejátékba is belekeveredtünk, hát persze, hogy egy kapualjban próbáltuk ki a szerencsénket az itt a piros, hol a piros néven elhíresült kártyajátékkal. De felépítettük a Kultúra és Tudomány palotájának kicsinyített mását is, ami persze „kísértetiesen hasonlított” az eredetihez. Egyébiránt a varsói eget uraló 231 méter magas Kultúra és Tudomány Palotáját Lengyelország népe Sztálintól kapta ajándékba 1952-ben. Volt idő, amikor a palotát el akarták tüntetni a föld színéről. Szerencsére ma már nincs ilyen tervük, hiszen lehetetlen lenne pótolni 120 ezer négyzetméter hasznos teret, 3900 helyiséget. Múzeumok, színházak, kiállítótermek, mozi, koncertterem, sőt még uszoda is található itt. Toronyóráját az ezredfordulón adták át. A világon a második legnagyobb, csak a Big Ben előzi meg.  Eme monstrum szomszédságában épült meg az Arany Teraszok bevásárló központ, amely egy igazán jó értelemben vett pláza.

No, de kalandozásunk a palota felfedezésével koránt sem ért véget, hiszen belecsöppentettek minket a lengyel gasztronómia világába. Egy bizonyos pirog elnevezésű éteknek kellett megfigyelnünk a pontos elkészítési módját, azután meg el is kellett készítenünk a káposztás változatát, és persze meg is kellett ennünk. Ez utóbbi nem esett nehezünkre, és a főzőcskézés is jó móka volt.

S, ha már megebédeltünk, jöhetett a desszert. Amelyet szintén sk. készítettünk. Bizony nem volt más, mint Varsó jelképe a Mermaid, azaz a Hableány, mézes kalácsból megformázva. Egyébiránt a lengyel főváros lakói azt tartják, hogy Varsó neve egy halásztól és a Visztula hableányától ered, aki a folyó hullámaiból felbukkanva megjósolta, hogy elpusztíthatatlan falak állnak majd itt. Syrenkát, a sellőt a 17. század óta ábrázolja a város címere karddal és pajzzsal, a szobra pedig az óváros piacteret díszíti. A legenda  szerint oly csodásan énekelt a hableány, hogy egy kereskedő csapdába ejtette, és elrabolta, végül egy halász fia szabadította ki Syrenkát, aki hálából megígérte, hogy védeni fogja a várost élete utolsó percéig. No, hát Varsót ezért tartják elpusztíthatatlannak.

Száz szónak is egy a vége: Varsó egy igazi csoda Európa közepén, pár nap alatt leveszi a lábáról az ember lányát. Az a vendégszeretet és ezernyi csoda, ami az alig egy órás repülőút után fogadott minket megér akár több hosszúhétvégét is.

Amit semmiképpen se hagyj ki, ha Varsóban jársz:
Az óvárost és a középkori Barbakánt
A várat
A Szent Kereszt templomot
A Királyi Fürdőparkot
A Willanow – Kis Versaillest
AVarsói Felkelés Múzeumát
A Kultúra és Tudomány Palotáját
Az Arany Teraszok bevásárló központot